Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient
Titlu: Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient
Autor: norman cousins
Colectia: TERAPIA
Format: 13 x 20 cm
Numar de pagini: 224
Tipul tiparirii: Policromie, carton laminat
ISBN: 978-973-111-225-1
Cod de bare: 5948417220176
An aparitie: 2011
Limba: Romana


In cartea Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient. Consideratii asupra vindecarii si regenerarii (1979), prefatata de Rene Dubos, autorul aduce in discutie chestiunea relatiei din pacient si medic, subliniind importanta participarii active a bolnavului la alegerea tratamentului si mai ales responsabilizarea acestuia in procesul de reabilitare. Forta de a rade si vointa de a trai sunt conditii indispensabile unei vieti sanatoase si unei longevitati biologic legitime. Fara colaborarea deplina dintre minte si trup, care "sa se integreze pe baza vointei intr-un proces creativ de schimbare adaptativa" nici sanatatea, nici longevitatea nu sunt posibile. Notiuni precum placebo, asumarea durerii, creatia si experienta medicala sunt integrate holist intr-un discurs argumentativ care se sprijina pe o cantitate impresionanta de cazuri clinice.

Anatomia unei boli a fost prima carte scrisa de un pacient care se refera la interesul nostru de a ne lua in stapanire propria sanatate. Se afla la originea revolutiei din randul pacientilor care lucreaza cu medicii lor si isi folosesc umorul pentru a stimula capacitatea de vindecare a propriului corp.

Cand Norman Cousins a fost diagnosticat cu o boala paralizanta si ireversibila, acesta a pus bazele unei colaborari neobisnuite cu medicul sau si impreuna au putut sa depaseasca orice asteptari. Geniul doctorului a fost acela de a-si ajuta pacientul sa-si foloseasca propriile puteri: ras, curaj si tenacitate. Talentul pacientului a fost acela de a mobiliza propriile resurse naturale ale corpului, dovedind cat de eficienta poate fi mintea ca instrument al vindecarii.

Anatomia unei boli este un best-seller revolutionar despre lupta cu o boala mortala prin umor si participarea pacientului. Aceasta remarcabila poveste a triumfului spiritului uman produce la fel de multa inspiratie acum ca si atunci.

 

 

CUPRINS

Introducere de Rene Dubos          9

Multumiri  25

Anatomia unei boli asa cum a fost perceputa de pacient     27

Misteriosul placebo          57

Creativitate si longevitate  85

Durerea nu este cel mai mare inamic          107

Viziunea holistica asupra sanatatii si vindecarii        133

Ce am invatat de la trei mii de doctori 153

Bibliografie           199

 

***

 

Valentin Protopopescu

realizator Texte si Pretexte, Radio Romania Cultural